Službena stranica
RK IZVIĐAČ CO

TONI ČOLINA, ŠAMPION BIH: Titulu nismo smjeli ni da spominjemo!

Godinu dana nakon što je Borac prekinuo dvosezonsku dominaciju Izviđača, klub iz Ljubuškog se vratio na tron, osvojio osmu titulu, a treću u posljednje četiri natjecateljske godine. Međutim, takav ishod Premijer lige 2020/2021, malo je tko mogao pretpostaviti.

Mladi tim „Skauta“ nije bio u konkurenciji za vrh tabele početkom 2020, kada se u klub, ali na mjesto šefa stručnog stožera, vratio talentirani trener Toni Čolina. Tridesetčetvorogodišnji stručnjak je već tada počeo sa pripremom ekipe za naredni šampionat, i sa golobradim momcima napravio veliki uspeh u jakoj konkurenciji ambicioznih timova.

Na početku razgovora za Balkan-Handball.com, Toni Čolina se osvrnuo na put HRK Izviđača do šampionskog trona u Bosni i Hercegovini.

Preuzeo si ekipu u januaru 2020. godine, kada je Izviđač bio tek peti na tabeli. Malo tko je mogao pretpostaviti da će se 16. mjeseci kasnije u Ljubuškom slaviti nova titula…

Najprije, fizički smo mnogo napredovali zahvaljujući Adisu Jakiću, ali smo u isto vrijeme puno radili na tehnici, individualno i taktički. Ipak, važnije od svega je to što smo vjerovali da ovi igrači mogu iznijeti sezonu. Svakome smo dali na važnosti, odredili uloge koje nismo kategorizirali na bitne i manje bitne. Ojačali smo individue da bi imali jak kolektiv – zvuči jednostavnije nego što jeste u praksi.

Cilj uprave na početku sezone je da budemo negdje u sredini tabele, ako je moguće na petom mjestu, to je u nekoj projekciji bio limit. Glavni prioritet je bio dati priliku i slobodu mladim igračima, kako bi izgradili samopouzdanje kroz mečeve u Premijer ligi. Titulu nismo smjeli spominjati jer bi nam to nabacilo teret kroz čitavu sezonu, međutim, iskreno, ne mogu reći da nismo vjerovali u nju, kako rukometaši tako i stručni štab.

SPARTANSKI TRENINZI – „PRIPREME ZA PRIPREME“

Rad sa tolikim brojem mladih igrača je veliki izazov, a time je i osvajanje naslova još veći uspeh…

Sukladno uvjetima koje imamo, rad u klubu je organiziran sa prioritetom da naši igrači maksimalno napreduju u svakom rukometnom segmentu. Kao što rekoh, za fitnes je zadužen trener Adis Jakić, bivši atletičar i stručnjak koji je implementirao individualni pristup prehrani i suplementaciji svakog igrača uz spartanske treninge, tri puta dnevno u teretani, kao i na stadionu. Ni korona nas nije omela da radimo kako smo zamislili. Treniralo se 11 puta nedjeljno u periodu od 20. ožujka do 30. Lipnja prošle godine, koristili smo razne platforme za vrijeme izolacije. Eto, to nam je poslužilo kao „priprema za pripreme“, pred sezonu na izmaku, a sa njima smo krenuli 20. jula. Tako je zapravo početak ljetnih priprema bio blaža verzija onoga što smo radili prethodno, za vrijeme izolacije.

Time smo ostavili puno više prostora za individualni rad i taktiku, uz kombinaciju sa dva treninga snage nedjeljno. Tokom sezone, u ritmu igranja mečeva od subote do subote, trenirali smo osam ili devet puta nedjeljno, a pravi odnos bio je jednom individualno, dva puta snaga i pet puta taktika. Trudili smo se istinski da se posvetimo individualnom pristupu mladim igračima u kolektivu, kako bi pospješili njihov napredak.

Sa mnogim od tih momaka si već radio u mlađim kategorijama Izviđača, od 2011. do 2017. godine…

Sa nekima sam radio tri ili četiri godine u omladinskom pogonu, sa nekima dvije godine, a neki su mi bili na pozajmici u Konjuhu kad sam bio trener tamo, tako da sam sa 90 posto ekipe bio upoznat. Nekima sam čak bio i prvi rukometni trener.

GOLMANI ĆE BITI „BIG DEAL“

Koliko tu ima potencijala za ozbiljne rukometne karijere?

Vrijeme će pokazati, vjerujem da će, kroz uloge koje dobivaju u utakmicama, rasti i njihova kvaliteta do reprezentativnog nivoa, i nivoa Lige šampiona. Sama selekcija igrača ide u tom smjeru, kod nas nema popunjavanja mjesta zbog rezultata. Stvarno mislim da svako od naših igrača može igrati u svakom europskom klubu, neki čak i odmah, a neki kroz godinu ili dvije. Golman Grbavac je potpisao za Cuenca, gdje će zamijeniti reprezentativca Argenitne koji ide u Barcelonu. To dovoljno govori o potencijalu. I desni bek Jozinović ide u Španjolsku, njegova destinacija je Ademar Leon.

Golmani će sigurno biti „Big deal“, uz rad, predanost i ljubav prema igri trenera golmana Milana Tolića. Antropometrija naših čuvara mreže nagovještava da Mandić, Grbavac i Herceg kreću putem Alilovića, Šege i Ereša.

Da li će se i koliko ekipa mijenjati na ljeto, što se očekuje od naredne sezone?

P-a eto, spomenuo sam dva igrača za koja znamo da odlaze. Očekujemo da će klub stati iza ovog rezultata i da će iduća godina donijeti Europu u Ljubuški nakon osam godina. Uz ovaj rad i ovakvu atmosferu u klubu, ne ostaje nam ništa drugo nego da nastavimo brusiti ove talente na još veću razinu, jer smo svi zajedno to zaslužili.

Kakva je kvaliteta Lige BiH u odnosu na neke prethodne godine?

Mislim da se kvaliteta podigla, ako ništa, o tome govore imena koje su klubovi dovodili pred ovu natjecateljsku godinu. Angažman takvih igrača indicira da su mnogi imali ozbiljne planove i velike ciljeve. Prvih osam ekipa je zaista konkurentno, pogotovu sada u doba korone, kada nije bilo publike, odnosno prave prednosti domaćeg terena. S druge strane, zbog toga je bilo lakše igrati u gostima, pogotovu nama kao mladoj ekipi.

ŠARAC ZA DVIJE GODINE U TOP 3 BUNDES KLUBU

Trenirao si svojevremeno igrača koji je jedan od najvećih potencijala balkanskog podneblja u posljednje vrijeme, Josipa Šarca, koji je nažalost nešto ranije završio sezonu zbog povrede…

Josip Šarac, David Mandić, Matej Hrstić… To su sve momci koji su mladi izašli iz naše škole, u kojoj su izgradili rukometni identitet. Svako je poseban na svoj način. Vrijeme je pokazalo da ih Ljubuški nije samo iz ljubavi svuda spominjao i na sva usta hvalio. Josip nam ide u Goppingen, David u Melsungen, Mateja također čeka veliki transfer. Zajedno smo stvarali ozbiljnu europsku kvalitetu u tim momcima, nije tu samo lokalna ljubav po srijedi. Šarac ide u Goppingen, gdje je već igrao naš Josip Perić, tako da znam dosta o klubu.

Sreća u nesreći je da se Josip povrijedio prije odlaska u Njemačku, tako da će sigurno uraditi sve da se na vrijeme oporavi i vrati se nikad jači, jer dobro zna koliko je igra u Bundesligi fizički zahtjevna. U kombinaciji sa njegovom snagom i rukometnom inteligencijom na obje strane terena, očekujem da će za dvije godine zavrijediti dres nekog od top 3 Bundes klubova!

SVJEŽA KRV, POD HITNO!

Za kraj, osvrt na aktualni rukometni trenutak u regiji?

Generalno, klubovi sa šampionskim ambicijama jako rijetko guraju mlade igrače u vatru, i to me najviše žalosti, jer nema drugog kriterija prije kojeg možemo ocijeniti razvoj regiju. Nikolić, Klarica, Maraš, Serafimov, Grmšek… to su desni bekovi, igraju na poziciji koje je deficitarna u skoro svakom timu. Nažalost, ako izuzmemo njih, premalo je mladih momaka koji dobivaju pravu priliku da pokažu potencijal.

Na samom kraju, zaključit ću priču stavom o najvažnijoj temi rukometnog Balkana – može se i mora mnogo više dobiti od mladih igrača u bliskoj budućnosti, jer su sve ex-yu reprezentacije po starosnoj strukturi u gornjem domu kada je Europa u pitanju. To nam jasno poručuje da su nam neophodna nova imena i nove zvijezde na najvećoj sceni kako bi opstali – poručuje Toni Čolina za kraj razgovora.

izvor: balkan-handball.com