Nalazite se: Početna

FOTO&VIDEO - TONI ČOLINA: Vjerujem da ćemo još više zavoljeti rukomet

 

toni colina 20200320 620

 

Izviđač je u kup natjecanju eliminirana favorizirana momčad Gračanice, te u nastavku natjecanja Premijer lige u Gradskoj športskoj dvorani, uvjerljivo, porazio dobojsku Slogu i Gračanicu, a na gostovanju u Maglaju, iako je odigrao dosta dobru utakmicu, je poražen. Uoči gostovanja u Goraždu, zbog novonastale situacije izazvane pandemijom koronavirusa, došlo je, za sada, do trotjednog prekida natjecanja. Čini se u najnepovoljnijem trenutku po Izviđač, jer je mlada momčad „Skauta“ bila u odličnoj formi i „naletu“.

Zamolili smo trenera Tonija Čolinu, koji je prvi trener postao početkom siječnja, da nam da svoje viđenje proteklog perioda i novonastale situacije.

 

S momčadi ste nešto više od dva mjeseca, jeste li zadovoljan dosada urađenim, te postignutim rezultatima?

Zadovoljan sam reakcijom momčadi na sve izazove koje smo pred njih postavili. Svjestan sam trenutka i povjerenja koje nam je ukazano i mislim da mi u stručnom stožeru, a i momčad idemo pravim smjerom. Vidjeli smo odlične partije protiv Gračanice, ali i dva loša poluvremena protiv Maglaja i Sloge. Rezultat nam nije prioritet nego individualni, grupni i kolektivni rast, ali raduje prolazak na Final 4 KUP-a, to je sigurno.

 

Na koje segmente ste fokusirali svoj rad, je li on bio vidljiv u utakmicama koje ste odigrali, jeste li zadovoljni?

Fokusirali smo se na obranu i tranziciju iz obrane, jer imamo odlična vratare i krilne napadače. Tražili smo i uvježbavali rješenja kako naši vratari i srednji igrači, u brzoj tranziciji, mogu naći krilne napadače u poziciji za postići „lagani“ gol. Međutim, momčad je mlada, tako da ona ima puno višestranih "opterećenja". Nismo i ne radimo samo na jednom taktičkom segmentu, ali ta brza tranzicija možda se najviše vidjela u našim utakmicama. S druge strane, energetski smo se digli na jednu dobru razinu, za ovo malo vremena, što smo ga imali na raspolaganju, zahvaljujući predanom i odličnom radu našeg Adisa Jakića. Ponavljam, momci odlično i puno rade i nadam se da će „rasti“ još bolje i još više.


Pružili ste priliku i mladim igračima, nekoliko ste ih priključili prvoj momčadi, jeste li zadovoljni onim što su pokazali?

Najveće naše blago i jesu mladi igrači, neke od njih ćemo nadam se gledati na velikim ekranima u budućnosti. Svakako, da još moraju puno raditi i trenirati uz sav talent koji imaju, puno je posla pred njima. Trenutno mogu samo govoriti o njivom pristupu i razini posvećenosti, koja je iz početka bila odlična i sad plovimo na tom valu. Igre za prvu ekipu su im nagrada, a za drugu momčad iz koje dolaze mjerilo i kriterij je teren 40x20, koji uvijek odlučuje.

 

Krajem vikenda donesena je odluka o prekidu natjecanja do daljnjeg, ali u međuvremenu situacija iz dana u dan se usložnjava. Donesene su i nove odluke koje su zatvorile zatvorene sportske objekte, zabranjeni su i treninzi u sportskim dvoranama. Normalno, zdravlje je na prvom mjestu! Jeste li našli neko rješenje, ne dovodeći nikoga u opasnost, da održite kakvu takvu fizičku spremu momčadi?

Nažalost, desilo se što se desilo. Naravno da moramo brinuti za svoje zdravlje i zdravlje drugih i kao sportašima nam je zdravlje uvijek na prvom mjestu. Kako nemamo trenutni i osnovni naš cilj, a to je u našem slučaju natjecanje, tj. utakmice Premijer lige, moramo raditi na unaprjeđivanju svojih performansi. Razdijeli smo sve rekvizite, kojima raspolažemo, te igrači individualno treniraju u izolaciji, plus lagano trčanje, sve dok ne budemo znali kako dalje.


Od Marinka Umičevića, dopredsjednika RS BiH, krenula je inicijativa da se prekine prvenstvo, Borac proglasi prvakom, a završnica Kupa-a da se odigra sedam dana prije početka nove sezone. Isto tako, predlaže da se o ispadanju iz Premijer lige dogovori prije početka naredne sezone? Kakav je Vaš stav o ovom prijedlogu?

Sigurno da je svima žao da se ovo desilo, ali mislim da je nemoguće da se prvenstvo nastavi, ako, kako se najavljuje, ove mjere će trajati još, najmanje 20 dana, jer to bi bio presedan u sportu, tako da se slažem sa prijedlogom. Također, mislim da bi se trebalo znati jeli itko ispada i ako je, da se to odmah zna. Iako nisam za tu opciju, možda iduće sezone budemo imali ligu od 19 klubova, tko zna?


Situacija nije bajna, kako vi vidite kako će rukomet izići iz ovog svega, hoće li ovo ostaviti posljedice na rukometaše i rukomet uopće?

Materijalne posljedice će imati cijelo gospodarstvo u Europi pa tako i rukomet kao sport. Možda će to veći klubovi osjetiti u većoj mjeri, ali rukometaši, kao rukometaši, mislim da sami o sebi odlučuju. Jedna crta je podvučena i svima nam je žao što je natjecanje stalo, ali ima nešto u ovoj izolaciji, vjerujem da ćemo još više zavoljeti rukomet, vrijeme će pokazati.

 

 

 

 

 

 

toni adis 20200320 620

 

bebek 20200319 620

 

 

face-twitter

facebookyoutubetwitter

Medijski partner

 radioljubuskiljportal

  R media logo

 

Generalni sponzor

  co logo s

SPONZORI

logos log

dzaic log

Toscana logo

ht eronet logo

ephzhb

mrm log

  posta logo

Logo Eurofish

unitrade log

bigeste logo

jurpom logo 

elekto milas 

alba logo 

parkovi logo

feroImport logo