Izviđač tako mali a tako velik Izviđač tako mali a tako velik

Nalazite se: Početna

Izviđač tako mali a tako velik

 

trio velicanstveni 

Ono što je Metković u Hrvatskoj, s druge strane granice to je Ljubuški. Riječ je naravno o tome što ova dva grada, ne tako udaljena, predstavljaju u svijetu rukometa.

 

HRK Izviđač je sportski klub duge i bogate tradicije, utemeljen 1956.godine i već više godina je nositelj i perjanica kako ljubuškog, tako i hercegbosanskog i bosanskohercegovačkog sporta.

Ljubuški je grad koji u kojemu je rukomet uvijekbio sport broj jedan, te koji je dao velika imena u svijetu rukometa. RK Izviđač već godinama stvara cijelu plejadu odličnih mladih igrača, za neke smo već znamo, a neke ćemo još itekako upoznati.

 

Mladi 21-godišnji David Mandić pružio je odličnepartije na ovom svjetskom prvenstvu, a kod jednog njegovog gola komentator Filip Brkić je uzviknuo: “Ma čudesna je ta rukometna škola Izviđača iz Ljubuškog!” I uistinu je tako.

 

RK Izviđač osam puta bio je prvak Herceg-Bosne, devet puta osvajač kupa, te pet puta prvak BiH. Popularni “Skauti” godinama su kontinuirano nastupali u europskim natjecanjima, kako u Ligi prvaka, tako u Kupu pobjednika kupova, gdje su odigrali nevjerojatno polufinale. Ljubuški je imao prilike ugostiti velike rukometne klubove. Bili su tu Barcelona, Ciudad Real, Ademar Leon, Pick Szeged, Kiel, Magdeburg, Wintearthur i drugi.

 

bombarder

Izviđač – Ciudad Real. Mladi Denis Buntić protivMirze Džombe i Didiera Dinarta

 

Mnogi treneri zaslužni su za odličan rad u omladinskoj školi Izviđača, a posebno se ističu Zdenko Grbavac, Josip Glavaš i Boris Jarak.

No, kako nam kažuljudi bliski klubu, Josip Glavaš je tvorac i začetnik cijele priče. Kao trener je sudjelovao u dva finala Lige prvaka sa tadašnjim Badel Zagrebom i bio izbornik Hrvatske reprezentacije.

 

stvoritelji stratezi
Josip Glavaš i Zdenko Grbavac

 

Velike zasluge pripadaju i prvom čovjeku Izviđača, vizionaru i velikom rukometnom zaljubljeniku Stanislavu Muciću, koji je i sam nekada nosio dres Izviđača. Kada je sredinom 90-tih govorio o projektu europski Izviđač kod prisutnih bi izazivao nevjericu i podsmjeh.

 

Kada je riječ o imenima, oni koji će svakom sportskom poznavatelju prvi pasti na pamet su Mirko Alilović i Denis Buntić

 

Mirko Alilović trenutačno brani za mađarski klub Veszprém. Karijeru je započeo u Izviđaču iz Ljubuškog gdje je branio do 2006. godine, Nakon toga odlazi u španjolski klub Ademar Leon za koji je nastupao do 2010. godine.

Nakon Ademar Leona Mirko 2010. Mirko odlazi u slovenski RK Celje koji napušta 2011. godine kad prelazi u redove mađarskog Veszpréma.

S Hrvatskom rukometnom reprezentacijom osvojio je srebra na Europskom prventvu u Norveškoj 2006., Svjetskom u Hrvatskoj 2009. te na Euru u Austriji 2010. Broncu je osvojio Alilović na Olimpijadi u Londonu 2012. godine, na Europskom prvenstvu Srbiji 2012., svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013, te na Euru u Poljskoj 2016. godine.

 

Snažna lijevica Denis Buntić karijeru je počeo u Izviđaču iz Ljubuškog, otkuda je prešao u Agram Medveščak, a zatim u slovenski Cimos. Od 2008. do 2011. nosio je dres Ademar Leona, dok je njegov posljednji klub Kielce s kojim je postao i prvakom Europe.

Za Hrvatsku reprezentaciju Buntić je nastupao u na SP U Tunisu 2005. (bronca). Igrao je još na Euru u Švicarskoj 2006, na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj 2009. (srebro) te na Euru u Austriji 2010. (srebro).

 

Dres Izvđača nosila su i dva aktualna reprezentativca Hrvatske, vratar Marin Šego, te Željko Musa.

 

dvojica neprelazna
Marin Šego i Željko Musa

 

Jedan od onih kojeg ljubušaci smatraju svojim je sigurno i Mirsad Terzić koji je u Izviđač došao vrlo mlad u 15-oj godini. Dubok trag ostavio je u Ljubuškom, ali i u reprezentaciji BiH. Igrao je Terzić još i za RK Zagreb, Celje, te mađarski Vezsprem.

 

neprobojni
Mirsad-Terzić

 

Nakon njih dolazi cijela dolazi cijela generacija mladih igrača, koja svoju kvalitetu potvrđuju kroz SEHA ligu.

 

Tako su u posljednjih nekoliko godina kroz omladinsku školu afirmaciju stekli:

 

David Mandić – PPD Zagreb

Marin Vegar – Steaua

Josip Perić – Gopingen

 

virtuoz
Josip Perić virtuoz reprezentacije BiH

 

Josip Ereeš – PPD Zagreb

 

Mirko Herceg – Masay Essonne

 

Marko Matić – Tel Aviv

 

Ante Grbavac – Linz Austrija

 

Ivan Milas – Al Hali Qatar

 

Ivan Ereš – Spačva Vinkovci, jedan od najboljih vratara Hrvatske lige.

 

letac
Ivan Ereš velika vratarska nada

 

Mijo Tomić – Bešiktaš

 

Matej Hrstić – PPD Zagreb

 

Josip Šarac – Celje

 

Stanko Sabljić –Hagen. Nastupao je Sabljić u karijeri i za PPD Zagreb.

 

Tomislav Nuić – Bešiktaš.

 

Braća Benjamjn i Senjamin Burić u Izviđač su došli kao kadeti. Benjamin sada brani za Flensburg, dok Senjamin igra pivota PPD Zagreba.

 

Dres Izviđača nosio je i Mateo Rodin, Čapljinac koji sada nastupa za francuski Nancy.

 

Dean Malinović – Sa 16 godina u Izviđač stigao iz Banja Luke, a danas igra u rumunjskoj Constanci.

 

Od onih nadolazećih ističe se ime mladog vratara Mateja Mandića koji je prije mjesec dana dobio i poziv za kadetsku reprezentaciju Hrvatske.

 

nasa buducnost
Mladi vratar Izviđača Matej Mandić

 

Kada na sve ovo dodamo podatak da cijela Općina Ljubuški broji nešto više od dvadesetak tisuća stanovnika i ima dvoranu koja prima 4000 navijača, te je mnogo puta znala biti ispunjena, možemo samo ustvrditi kako je Izviđač jedan od najvećih simbola i ponos grada.

izvor:herca.com.hr

 

face-twitter

facebookyoutubetwitter

Medijski partner

 radioljubuski  R media logo

svijet rukometa ljportal

Generalni sponzor

  co logo s

SPONZORI

logos log

obrazovanje

dzaic log

Toscana logo  

ht eronet logo

ephzhb

mrm log

Logo Eurofish

unitrade log

bigeste logo

jurpom logo 

elekto milas 

hummel logo

alba logo